שם ונר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שם ונר
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 2013–הווה (כ־11 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
www.shemvener.org.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
נרות עמותת שם ונר

שם ונר היא עמותה ישראלית הפועלת להנצחת תודעת השואה באמצעות פעילות ציבורית, חינוך וחקר השואה. העמותה מעניקה מלגות ותומכים בעוסקים במחקר והנצחת השואה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

העמותה נוסדה בשנת 2013 בידי אלישה יעקובי שסביה עזבו את גרמניה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה אך הורי בעלה הם ניצולי מחנה הריכוז אושוויץ.[1] יעקובי רצתה לקשר את סיפורי נספי השואה, שלא זכו להנצחה מכבדת וסיפורם נשכח לעומת קורות הניצולים ששרדו ובכך העלתה את המודעות לפרטי הנספים.[2]

תחומי הפעילות בעמותה הם מיזם שם ונר, הדרכת בני נוער בבתי הספר וקידום ערכי התנועה בתפוצות. כמו כן, פועלת העמותה לגיוס תרומות להרחבת חינוך והגברת המודעות לשואה.

מאגר השמות של העמותה שהוזן בהתנדבות בידי הציבור נפרד מהמאגר הקיים ביד ושם אך פועל בשיתוף עמם משנת 2023. במאגר נכללים למעלה מ-300 אלף שמות שהזינו בני המשפחה של הניצולים, מכרי הקורבנות ומקורות מידע אחרים.[3]

מיזם שם ונר[עריכת קוד מקור | עריכה]

העמותה הקימה את מסורת הדלקת נר זיכרון ייחודי, המחולק לציבור ללא עלות, ועליו מופיעים פרטים אישיים של אחד מנספי השואה המופיע במאגר השמות בעמותה. על גבי הנר מודבקת תווית עם שמו של אדם שנסה בשואה ופרטים ביוגרפיים עליו, ככל שנודע, בהם שמו, מקום הולדתו, מקצועו ו-קוד QR המפנה לאתר אינטרנט שבו אפשר לקרוא מידע על אותו אדם. בעקבות התמעטות ניצולי השואה עם השנים עקב פטירתם, בשל גילם המבוגר וגם בשל טיפול לוקה, מטרת חלוקת הנרות היא יצירת מסורת לאומית שבה יודלקו נרות נשמה אישיים בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה לציון כל אחד מהנספים שלחלקם אף לא נותרו בני משפחה שינציחו את זכרם.

המיזם פועל ללא כוונת רווח.[4] הפרויקט נתמך בסיוע משרד החוץ ונכון לשנת 2021, הודלקו למעלה מ-4 וחצי מיליון נרות זיכרון אישיים בהם במוסדות ציבור כבתי ספר, עיריות, בסיסי צה"ל, משכן הכנסת, ובית הנשיא.

הנרות מחולקים לדיפלומטים ישראלים ולשגרירים זרים בישראל. ביום השואה הבין-לאומי, שגריר ישראל באו"ם מוביל הדלקת נר משותפת עם השגרירים הזרים המשודרת בתקשורת.

העמותה משתפת פעולה עם גופים מסחריים גדולים ורשתות שיווק להפצת הנרות בהם שופרסל, רמי לוי, מרכזי קניות ועמותות אחרות.

צורת זיכרון ייחודית זו באה לידי ביטוי במיוחד בתקופת מגפת הקורונה בישראל בה לא הייתה אפשרות לטקסי הנצחה והנרות האישיים שדלקו בבתי אב אפשרו חיבור והנצחה בכל בית. בשנת 2024, לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, ציירו תלמידי שדרות ותלמידי בי"ס תל"י אלמוג ממעלה אדומים תווית מיוחדת המציינת גם את נופלי מלחמת חרבות ברזל.[5]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]