סוכנות לפיתוח בחלל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סוכנות לפיתוח בחלל
Space Development Agency
מידע כללי
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוכנות אם מחלקת ההגנה של ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הקמה 2019 עריכת הנתון בוויקינתונים
www.sda.mil
קואורדינטות 38°52′16″N 77°03′22″W / 38.871°N 77.056°W / 38.871; -77.056
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סוכנות לפיתוח בחללאנגלית: Space Development Agency) היא יחידה של חיל החלל של ארצות הברית שאחראית על פיתוח טכנולוגיות חדשות בחלל לצרכים צבאיים. היא הוקמה בשנת 2019. בכוונתה להגיע ל-1,000 לוויינים במסלול לווייני נמוך.[1]

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסוכנות הוקמה בשנת 2019 ביוזמה של מייקל גריפין. גריפין היה בדעה שהקמת מערכת לוויינים יכולה להבטיח הגנת ארצות הברית מפגיע בטיל בליסטי. פיתוח מערכות אלו בוטל בשנות ה-90 של המאה ה-20 עקב עלויות גבוהות ואי-הסכמות פוליטיות. גריפין היה בדעה שלאחר סיום פיתוח נשק היפר-סוני חל שינוי מהותי במצב ויש מקום לחדש את התכוניות שבוטלו. עוד בשנת 2002 ארצות הברית ביטלה את חתימתה בהסכם שמגביל פיתוח מערכות נגד טילים (נחתם בשנת 1972). הת'ר וילסון שהייתה מזכירת חיל האוויר של ארצות הברית התנגדה אך לא הצליחה למנוע את ההחלטה של דונלד טראמפ בנושא.

בשנת 2022 הסוכנות פרסמה מסמך מדיניות של הגנה לאומית בחלל - National Defense Space Architecture. בהתאם למדיניות זו מערכת הגנה תתבסס על מערכות לוויינים שונים לאבטחת תקשורת, מערכת ניווט לוויינית, ניהול קרב והגנה מפני פגיעת טילים. להקטנת עלויות שיגורים יהיו מבוססים על משגרים לשימוש רב פעמי ולוויינים קטנים בייצור סדרתי. בהתאם למדיניות הלוויינים מיועדים לאורך חיים קצר יחסית ושיגורי המשך יהיו תוך הפקת לקחים מהשיגורים הקודמים.

באוגוסט 2020 נחתמו חוזים ראשונים ללווייני המערכת. לוקהיד מרטין ו-York Space Systems קיבלו 94 מיליון דולר לבניית 10 לווייני תקשורת כ"א. באוקטובר 2020 SpaceX ו-L3Harris Technologies קיבלו חוזים לבניית 4 לווייני לניטור שיגורי טילים ומעקב אחרי מסלולם. שיגור לוויינים אלו מ-Tranche 0 היה צריך להתחיל בשנת 2022.

בשנת 2021 הסוכנות שיגרה 2 לווייני ניסוי לבדיקת טכנולוגיה.[2]

בשנת 2021 פורסם Tranche 1 ללוויינים שמתוכננים לשיגור החל משנת 2024. מכרז זה כלל 150 לוויינים: 126 לווייני תקשורת, 35 לווייני ניטור והתרעה ו-12 לווייני ניסוי. בשנת 2022 נחתמו חוזים עם York Space Systems, לוקהיד מרטין ונורת'רופ גראמן.

בשנת 2023 פורסם Tranche 2 ללוויינים שמתוכננים לשיגור החל משנת 2026. מכרז זה כלל 550 לוויינים: 250 לווייני תקשורת, 50 לווייני ניטור והתרעה ולוויינים נוספים. בשנת 2023 ו-2024 נחתמו חוזים עם York Space Systems, לוקהיד מרטין, Rocket Lab ונורת'רופ גראמן. המכרז כלל לווייני תקשורת מ-3 סוגים ולווייני התרעה וניטור מ-2 סוגים.

במהלך פברואר 2024, שוגרו שישה לוויינים לחלל, שניים מתוכם, הם חלק מאבות הטיפוס של המערך לעקיבה אחרי טילים בליסטיים והיפרסוניים ה-HBTSS. פרויקט ה-HBTSS - סנסור לעקיבה אחרי טילים בליסטיים והיפרסוניים, הוא אבן דרך, בדרך לשדרוג והחלפת מערך ה-SBIRS.

ארכיטקטורת מערכים מבוזרים בחלל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארכיטקטורת לווינות לפי הסוכנות לפיתוח החלל של ארצות הברית

לפי הסוכנות, הארכיטקטורה כוללת שבע "שכבות" שבכל אחת מהן מתוכננים להיות לוויינים רבים ובכללן:

  • תקשורת
  • יכולת שליטה ובקרה
  • עקיבה
  • אחיזת שטח מהחלל
  • יכולות מפציעות
  • נווט
  • מכלול התמיכה הקרקעית ובכללו תחנות הקרקע, איסוף המידע ופענוחו וכלל הבטי יכולת השיגור

לפי הסוכנות לפיתוח בחלל, ארכיטקטורת רשת המידע בין הלוויינים השונים באותה שכבה, בין השכבות ובין הלוויינים לתחנות הקרקע, תכלול חיבור אפשרי באמצעות תקשורת לייזר והיא תכלול, בנוסף, חיבור לרשתות קיימות, כמו למשל למערך הלוויינים של סטארלינק, לרשת שיתוף המידע של נאט"ו - לינק 16 וכיוצא באלו.

מדיניות הפיתוח של הסוכנות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקמת הסוכנות נועדה "לשבש" את תהליכי הרכש המסורתיים של הממשל הפדרלי - על רקע הוזלת השיגורים האזרחיים, התקדים של מערכים אזרחיים גדולים, האיום של סין ורוסיה על שיבוש או אפילו, הפלת לוויינים ועל רקע האיום של טילים היפרסוניים מיותר ויותר מדינות. מכיוון שכך, הסוכנות הכריזה על מדיניות פיתוח ספירלית שאמורה לאפשר לה לשלב טכנולוגיות "כמעט ברצף", להקל על תהליכי הרכש, למנוע מצב של "ספק יחיד" ועוד. תיאור התוכנית, כפי שהוצגה על ידי מנהל הסוכנות באפריל 2022, מופיע באיור שלהלן[3]:

פיתוח ספירלי (הסוכנות לפיתוח בחלל)

תוכניות עתידיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפי מנהל הסוכנות, התוכנית היא לשגר כל חודש, מדי חודש בחודשו, החל מספטמבר 2024, סה"כ 161 לוויינים תוך "תקופה של פחות משנה".[4]

שיגורי לוויינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

תאריך שיגור לוויין אתר שיגור/משגר הערות
2 באפריל 2023 8 לווייני CHECKMATE
2 לווייני BB
בסיס חיל האוויר ונדנברג
פאלקון 9
לווייני תקשורת מתוצרת York Space Systems
לווייני התרעה מתוצרת SpaceX
2 בספטמבר 2023 לוויין CHECKMATE
10 לווייני Wildfire
8 לווייני BB
בסיס חיל האוויר ונדנברג
פאלקון 9
לווייני תקשורת מתוצרת York Space Systems
לווייני תקשורת מתוצרת לוקהיד מרטין
לווייני התרעה מתוצרת SpaceX
14 בפברואר 2024 4 לווייני Raptor נמל החלל קייפ קנוורל
פאלקון 9
לווייני התרעה מתוצרת L3Harris

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סוכנות לפיתוח בחלל בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]