ויקיפדיה:מזנון/ויקי נגד וויקי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:ארכיון

שימוש בפרמטרים מיושנים ריקים [ מידע ]

דף זה הוא ארכיון של דיונים שהתקיימו במזנון. דיונים חדשים יש לקיים במזנון הנוכחי. אין לערוך דף זה.



הצביעו כאן:
רישמו הצירוף "~~~" כדי לחתום את שם המשתמש שלכם, מול בחירתכם




ניראה לי כי הצבעת הוויקי/ויקי הינה סמפטום לדבר מה גדול מכך: הגיעה זמן, אחת ולתמיד, להחליט על סטנדרט כתיבה לדיפתונג הזה. הרי יש כבר לא מעט מילים מערבית ומאגלית הניקלטו היטב אל-תוך העיברית המודרנית, עד כי אנשים הלומדים היום את השפה לא מבדילים אותן החוצה. הרי לצלילים "ג'" "ז'" "צ'" יש לנו סימון (ג'חנון, ז'בוטינסקי, פנצ'ר), הלא-כן? למה שלא, באותה מסורת נוסיף את "ו'" "ו'לה" "ו'יקיפדיה" "לינגו'יסטיקה" "ו'ושינגטון". היש סטנסרט אחר? ומה האקדמיה אומרת??
(ו וו ו')יקיפדיה הינו פרויקט שאפתני ע"פ הגדרתו, ולמה לא לנצל הזדמנות זו להכות במתכת כל עוד היא עודנה חמה ולצור סטנדרטים דה-פקטו לבעיות אלה ואחרות בכתיב?


כתבתי בארגז-החול שלי:
--
"מי זו ה'ויקי' הזו?"
אני מצדד בשינוי השם ל'וויקיפדיה'. לעת עתה, נוכל ליצור דף שעניינו הכרעה דמוקרטית בשאלה, באמצעות הצבעה ('וויקי' נגד 'ויקי'), שייקצב לה פרק-זמן ארוך יחסית - נניח, חודשיים.

המילה האחרונה שמורה לקהילה.
--

בכל זאת, 'ויקיפדיה' יהיה שם מצויין לתת-פרוייקט שיעסוק בקשת המזרחית. :)

מצפה לתגובות. --אלעד, 14/09/03, 18:49.


אם הנימוק שלך הוא משיקולי כתיב מלא, הרי לפי הכללים בראש מלה יש להסתפק בוו אחת בלבד, כי אחרת, אם נוסיף וו החיבור בראש המלה נגיע לרצף של שלושה ווים, וזה קצת מוגזם. אם הנימוק הוא לרמוז לאות W, אז יש לנו בעיה. אני מעדיף "ויקיפדיה", ומי שרוצה להטעים את ה-W, בבקשה, שיטעים.

במקרה הנדיר בו יהיה צורך להציב את ו' החיבור לפני שם האנציקלופדיה, נכתוב פשוט "ו-וויקיפדיה" - ובאמת מדובר בשימוש נדיר למדיי. קשה לי לחשוב על סיבה טובה לדבוק ב-"ויקיפדיה". טוב... סיכום ביניים: ויקי 1, וויקי 1. --אלעד, 15/09/03, 08:23.

אני בעד "וויקיפדיה". --אסף ברטוב

2:1... עורו, וויקיפדים (ו-ויקיפדים, גם-כן), קומו, הצביעו, השפיעו! --אלעד

אני בעד וויקי. אבל בל נשכח, כי מי שהתחיל את ה"וויקי" בעברית, הוסיף קידומת של "ויקיפדיה:" לכל הערכים הבסיסיים כגון ויקיפדיה:דווח על באגים, ויקיפדיה:איך לערוך דף ועוד ^^ דוד1 07:23, 28 ספט' 2003 (UTC)

3:2 (נספור את דוד1 כשלישי בעד וו).

לטעמי מדובר בענין של אסטתיקה. כיום מחצית הקוראים יקראו וויקיפדיה - כ-Vikipedia והמחצית השנייה כ-Wikipedia וכך גם במקרה הו' הבודדת.

עם ו' אחת הכל יותר קצר (כל קישור בתוך הויקי זוכה להקשה אחת פחות!!!) ולטעמי זה גם נראה יותר טוב.

I guess I made my point already הא? חזקו ואמצו -- Aarrrggghhh 20:22, 16 אוק' 2003 (UTC)


טוב, אני לא וויקיפדיסט רשמי, אבל (ולאור העובדה שבאמת הוספתי לא מעט), אני בעד הוויקיפדיה- זה נראה הרבה יותר רציני, הרבה יותר אקדמאי (גם בגלל הצורה של המילה וגם בגלל שויקי בהחלט לא עושה אסוציאציות אקדמאיות, ותסלחו לי על הסטיגמטיות הקשה)

אלון


אלון, אתה רומז לויקי כנפו ? (זהר)


לא, לא, זהר... אבל זאת בהחלט השלכה נחמדה. מה שאני מנסה להגיד זה ש'ויקיפדיה' נראה יותר כמו משהו... נו... ישראלי-צברי שצועק בקול "האינטרנט בידינו! כזה... 'ויקיפדיה' נשמע כמו משהו שהשכן ממול כתב, בהפסקת-פרסומות של הכדורגל...

אלון


טוב לעניות דעתי הצנועה אכן וויקי הוא יותר 'נכון פוליטית' אבל ויקי הוא פשוט קצר יותר ב 25%, בעידן של קיצוצים וצמצומים נכון יותר יהיה להשתמש בגירסה הקצרה.


אני מהוויקיים!! (שני ווים) אלי פלאוט


ויקי הוא שם ידידותי וניתן לחשוב כי ויקי היא אכן ידידה (-אנציקלופדיה היא נקבה) בנוסף, המילה וויקי נשמעת כמו WEAK - דהיינו, חלש. גלי.


- - - - יפה צמחנו! לשיפוטכם:

  1. יצרתי רשימה בראש העמוד לצורך ההצבעה.
  2. הרשיתי לעצמי להציב את שמותיהם של מי שהביעו תמיכה באחת האפשרויות במקום המתאים.
  3. זהר בעד 'ויקי'? מישהו אחר שם למעלה? פשוט לא הבנתי. בתום לב. "מחטף!", זעקו הקולות, "מחטף!"
  4. לדעתי, הגיע הזמן שנתייחס לשאלת המועד שייקבע להכרעה.
  5. ...ואני מציע שנכריע בהקדם, אולי תוך כמה שבועות. "מחטף, לעזאזל, מחטף!"

אלעד 12:39, 19 אוק' 2003 (UTC)

מציע עד סוף אוק. 31/10/2003 (זה מספיק זמן), וממילא יהיו עד 15 מצביעים. ^^ דוד1 14:04, 19 אוק' 2003 (UTC)

ללא כל ספק ויקיפדיה! הכפלת האות וו מיותרת לחלוטין בראשית מילה. הכפלת וו מוצדקת רק כאשר היא מוֹנעת הבנה שגויה של המילה בלי זה. וכאשר וו באה בראשית מילה אין כל חשש או אפשרות להבין או לקרוא אותה שלא כהלכה. אגב, כויקיפדיסט מתחיל - לא מצאתי איך אפשר פשוט להצביע בעד או נגד, בלי להכנס ל"ערוך את כל הדף".

מייק

"ערוך את כל הדף" - זו הדרך ואין בלתה. בהזדמנות זו הוספתי אותך למעלה.דוד שי 18:37, 4 נוב' 2003 (UTC)

וויקיפדיה, ללא ספק. עמוס שפירא 23 נוב' 2003


וויקי מרמז על השם המקורי, שאינו בעברית, זו גם הסיבה ששיקולי דקדוק לא נראים לי מתאימים. ויקי נשמע כמו עיוות מצחיק למי שמכיר את המקור האנגלי, ולמי שלא מכיר... מי זאת ויקי?!

JolyGod 23:39, 18 דצמ' 2003 (UTC)


הכפלת האות וו באמצע מילה היא הכרח בל-יגונה, כי אחרת אפשר לחשוב בטעות שזו וֹ, אבל היא כֵּעוּר. בראשית מילה אין חשש להבין אותה שלא כהלכה, ולכן מיותר להכפילה. ומה שמיותר, חבל להוסיפו, וזה גם מכער. לא חיים וויצמן ולא כריסטופר ווורן או שפת וווורד, או ווולונטרי. ובהזדמנות זאת: עד כמה שאפשר ראוי להמיר W באות וו ואילו V באות ב, או ב עם קו זעיר למעלה (לא הצלחתי לשחזר זאת כאן, ב-וורד רגיל התקנתי לי קו עילי כזה, וזה לא עובד כאן, לצערי). לכן נכתוב שווייץ, אבל טלביזיה ואוניברסיטה. וכמובן וֶרֶד או וָתִיק. ובהזדמנות זאת משהו אחר: לא זוכר איפה, ראיתי התלבטות איך לייצג בעברית את הצירוף הלועזי EU. ובכן, ברוב המקרים ראוי ללכת בעקבות המילה הכי נפוצה מסוג זה, שהיא אירופה, ולכן לכתוב אי. אך יש מקום לגמישוּת במלים שמקובל בהן אחרת.


אחרי שהדף הזה נידון כבר כל כך הרבה זמן- ונמנעתי מלהצביע, הגעתי למסקנה שויקי יהיה יותר טוב מכמה סיבות:

  1. כבר היום אנו משתמשים בכל כתובת של דף שאינו מאמר אנציקלופדי בפתיח "ויקיפדיה" המעבר מויקי לוויקי ידרוש עבודה קשה.
  2. ויקי זה יותר קצר, זה משפיע בעיקר בגלל שויקי זה יותר קליט ויותר ידידותי, אבל זה משפיע מעט גם באורך של הכתובות של הדפים הלא אנציקלופדיים.
  3. גם וויקי לא נשמע כמו wiki וגם ויקי לא נשמע כמו wiki. נוכל לעשות ו'יקיפדיה, אבל זה יהיה מאוד לא קליט...

ערן 07:18, 7 פבר' 2004 (UTC)


איתי: אין כזה דבר W בעברית, אז אם אפשר לתרגם ויז'ואל בייסיק, ראוי לקרוא בשם ויקי. מה זה וויקי אניוואי?! --Effib 11:46, 23 פבר' 2004 (UTC) מה מקור השם האנגלי של האנציקלופדיה? אי תוהה לעצמי כבר זמן מה. --Effib 11:46, 23 פבר' 2004 (UTC)

מקור המילה "ויקי" בשפה ההוואית, ופירושה "מהר". [[[:en:Wiki|Wiki]]]

ראשית, מי שחושב שנוכל להנחיל וו עם גרש (ו') לציבור הרחב משלה את עצמו. קשה להתרגל לזה - הסתכלתי על "ו'יקיפדיה" "לינגו'יסטיקה" ו-"ו'ושינגטון" וכולם צרמו לי בעיניים.

שנית, אין סיבה לטרוח ולשנות ל"וויקיפדיה", הרי בשפות רבות אין צליל wאו אין אות w, והעברית אינה יוצאת דופן. אני משוכנע שהויקיפדים הגרמנים, הפולנים והרוסים חלקם טורחים לבטא את ה-w, הזרה להם, מכיוון שהם מכירים את היגויו האנגלי, וחלקם מבטאים את צליל ה-v המוכר להם והקיים בשפתם. בכתיב הצרפתי אין את האותיות w ו-k, אז מה, הם יכתבו "Ouiquipedia"? מובן שזה מגוחך. בערבית אין צליל p, והם כותבים ויקיבּדיה (או בתעתיק לטיני wikibedia) עם בּ או b, בהתאם לאילוצי הכתב הערבי - ומן הסתם יש ויקיפדים דוברי-הערבית שמבטאים את הp המקורית ויש שלא. לא הגירסה העברית ולא קהילת הויקיפדים הישראלית תפתור מחלוקת זו. כיוון שויקיפדיה היא פרוייקט בכתב, כולם צריכים לכתוב אותו דבר לשם האחדיות, ובאשר להיגוי, איש הישר בפיו יהגה.

שלישית, סוגית וו החיבור מוצדקת בהחלט... לא חסרות מילים שעקב אילוצי העברית צריך לשים בפניהן מקף, כגון מילים לועזיות ומספרים בספרות. לא צריך להוסיף על כך מילים בתעתיק עברי אם אפשר להתחמק מזה באלגנטיות.

רביעית, הטרחה הרבה הכרוכה במהלך הנועז. בחיי שאני לא רוצה להיות מעורב בשינוי שמות הקבצים ותיקון תוכן כולם לתעתיק החדש. הילד החדש בשכונה אמר את דברו. Zenith 16:49, 12 מרץ 2004 (UTC)


ויקי? ויקי זה נשמע כמו שם דרום-אמריקאי, ואישית אני לא מחבב שם זה, השם 'וויקי' נשמע לי יותר מתאים, כי השם נותן תחושה שזאת אנציקלופדיה. עדן קוגן 12 למרץ 2004, 14:23.


שאלתי וחקרתי, ומתברר שע"פ כללי האקדמיה אין שום הבדל בכתיבה שמייצגת V או W. בתחילת מילה זה יהיה עם ו אחת (אלא אם כן זה WO WU VO VU) ובאמצע מילה וו. זה נראה הגיוני, ואני ממליץ ללכת לאור כלל זה בכלל, גם בכתיב של ויקיפדיה וגם בשמות אחרים. eman


הנ"ל צודק, ולמעשה האקדמיה התערבה משום שבשפה העברית המקורית אין מילים המתחילות באות וי"ו, מלבד וי"ו החיבור כמובן, ובד"כ חדר לשפה העברית מילים ממשפחת השפות היווניות והלטיניות, שם קיימת אות זו בתחילת מילה (כגון: ורד, שמקורה יווני, ואח"כ הושמטה ממנה האות V). לכן אם זו החלטה של האקדמיה, להתחיל מילים כאלו בוי"ו אחת, יש לעשות כן. פיני


על אחת כמה וכמה! ההגיה המקורית של וו בעברית היא כW באנגלית וכואו בערבית. אין כל פסול בכך שאנשים יבטאו את אותה אות כv (פרט לאי-הבנה קלה בענין כיווץ דיפטונג) אבל זו לא סיבה לבטל את הגייתה המקורית של אותה אות. ש. יוברו


אני מציע לעשות סקר פשוט בין חברים או בני משפחה. הראו להם את שתי צורות הכתיבה ובקשו מהם להגות אותן. אני כמעט משוכנע שהתשובה עבור ״ויקיפדיה״ תהיה Vickypedia והתשובה עבור ״וויקיפדיה״ תהיה Wikipedia. למותר לציין שאני בעד האפשרות השנייה. Prognathous


לי "וויקי" נשמע יותר טבעי, "ויקי" זה נשמע כמו שם של בחורה ולא שם של אנצקלופדיה. משתמש:GNU


עדכון: הראתי לשלושה אנשים שלא מכירים אתרי וויקי שני פתקים, כשעל כל פתק אחת מהגרסאות הנ"ל. שלושתם הגו ״ויקיפדיה״ כ-Vickypedia (כלומר כשלון מוחלט). את הפתק עם המילה ״וויקיפדיה״ הגו שניים כ-Wikipedia, ואחת כ-Voikipedia (‏66% הצלחה). לסיכום, למרות המדגם הקטן, די ברור מה האופציה הטבעית יותר... Prognathous


זה לא אומר כלום, אז מה אם אנשים יקראו ויקיפדיה? אני אומר שכדאי להישאר עם מה שיש. יובל מדר 14:19, 20 יוני 2004 (UTC)


זה דווקא אומר הרבה מאוד. זה אומר ש"וויקיפדיה" הוא מונח שמצליח לשמר את ההגיה הנכונה, בעוד "ויקיפדיה" נכשל בכך לגמרי. אין סיבה לשמר שגיאה היסטורית רק כדי "להישאר עם מה שיש". את מה שיש אפשר להחליף, ומוטב שעה אחת קודם. Prognathous


הדבר הקרוב ביותר ליצירת הצליל הרצוי הוא 'אויקיפדיה'. אבל זה לא נראה כל-כך טוב. ואולי זה רק ענין של הסתגלות? לתת לאנשים לקרוא את זה יכול להיות ניסוי משעשע בכל מקרה. אבל אם המלחמה היא בין 'וויקי' ל'ויקי', שתיהן בעיתיות בעיני במידה שווה ואני נוטה לצדד בקצרה שבהן מטעמי עצלות. הגר מ. כ. שילה

הוויקיפדיה

אמנם הדיון סגור, אבל יש סוגייה אחת שדורשת תיקון. גם אם האיות שנבחר הוא "ויקיפדיה", הרי כאשר הו"ו אינה האות הראשונה במלה, יש להכפילה (על פי כללי הכתיב המלא). כלומר, יש לכתוב "בוויקיפדיה", "הוויקיפדיה", "לוויקיפדיה" וכו'. לכן, למשל, יש לשנות את האיות בעמוד הראשי ל"ברוכים הבאים לוויקיפדיה!". Eranb 08:00, 4 ספט' 2004 (UTC)

אז תשנה.--[[משתמש:Roybb95|רועי|(שיחה) |]] 08:05, 4 ספט' 2004 (UTC)
העמוד הראשי סגור לעריכה. לא נעשה את השינויים האלה. הדיון הוכרע. יש לשנות מאות דפי ויקי. זה חסר כל הגיון! גילגמש 08:10, 4 ספט' 2004 (UTC)

עדכון

בעקבות יצירתו של בוט ההחלפות ועל פי כללי הכתיב המלא, הוחלט לתקן את כל המופעים שבהם הו"ו אינה האות הראשונה במלה ובמקום ב/ל/מ/הויקיפדיה בו"ו אחד, להכפיל את הו"ו ולכתוב ב/ל/מ/הוויקיפדיה. מלח השמים 14:31, 5 נובמבר 2005 (UTC)

הכלל הוא:
ו' עיצורית (העיצור w) נכפלת כשהיא באמצע מילה, למשל תקווה, זווית. האות אינה נכפלת בראש המילה ובסופה, למשל: ויקיפדיה, ורד, ותיק, צו. ו' בראש מילה נכפלת כאשר לפניה מצטרפת אחת מאותיות השימוש (מש"ה וכל"ב), אך לא אחרי ו' החיבור. לכן מהמילה "ויקיפדיה" נקבל "הוויקיפדיה", אך "וויקיפדיה" (כלומר וּוִיקיפדיה) ומהמילה "וֶרד" נקבל "הוורד", אך "וורד" (כלומר וּוֶרד).