אורני פטרושקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אורני פטרושקה
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1958 (בן 66 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אוֹרְנִי פטרושקה (נולד ב-1958) הוא יזם ואיש היי-טק, אשר ייסד במשותף מספר חברות טכנולוגיה, ביניהן חברת כרומטיס. כיום עוסק בנושאים חברתיים ופוליטיים ובפילנתרופיה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

פטרושקה גדל והתחנך בקרית אונו. הוא בנו של איש העסקים יורם פטרושקה ושל צילה פטרושקה, הוא גם נכדו של יעקב יהושע ואחיינו של הסופר אברהם ב. יהושע[1] (אמו צילה הייתה אחותו של א.ב. יהושע). סיים קורס טיס מספר 87 במגמת קרב. לאחר כשנתיים של שירות כטייס קרב בטייסת 147 וכמדריך טיסה בבית הספר לטיסה של חיל האוויר, ביקש לקצר את שירות הקבע שלו, דבר שהיה אפשרי על פי החוזה שהיה נהוג באותה תקופה. מפקד הבסיס יעקב טרנר לא ראה זאת בעין יפה, הדיח אותו מתפקידו כטייס והעביר אותו לשרת בתפקידים קרקעיים עד שחרורו משירות הקבע.[2]

למד הנדסת חשמל בטכניון ומשם המשיך לקבלת תואר שני בהנדסת חשמל באוניברסיטת קורנל בארצות הברית. לאחר סיום לימודיו עבד כארבע שנים בחברת Bellcore (אנ'), שהיתה זרוע המחקר של חברות התקשורת האזוריות האמריקאיות (ומאז החליפה בעלים ושינתה את שמה). לאחר חזרתו ארצה בשנת 1990, שימש ראש המחלקה להנדסת מערכות תקשורת אופטיות ב-ECI Telecom.

בשנת 1993 פנה ליזמות טכנולוגית והקים וניהל, במשותף עם חברו, ד"ר רפי גדרון, את חברת סקורפיו, אשר נמכרה בשנת 1996 לחברת USRobotics (אנ') תמורת 72 מיליון דולר.

בשנת 1997 הקים עם שותפו, גדרון, את חברת הטכנולוגיה כרומטיס נטוורקס, אשר עסקה בפיתוח ציוד תקשורת אופטית. החברה נמכרה לחברת לוסנט בשנת 2000 תמורת 4.75 מיליארד דולר, האקזיט הגדול ביותר שבוצע בישראל עד לאותה עת.

בשנים האחרונות מקדיש פטרושקה את עיקר זמנו לפעילותו הציבורית. במישור הפוליטי-לאומי הוא פועל לקידום פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני. יחד עם ראש השב"כ לשעבר, עמי אילון, היה ממקימי המפקד הלאומי, יוזמה אזרחית לקידום הסדר קבע בין ישראל לפלסטינים וכן שימש כמנכ"ל ויושב ראש הארגון. ב-2009 ייסד יחד עם אילון ועו"ד גלעד שר את עמותת "עתיד כחול לבן", הפועלת אף היא לקידום פתרון של שתי מדינות לשני עמים ולקידום ערכי הדמוקרטיה בישראל.

בנושא קידום שילוב ושוויון לאזרחי ישראל הערבים פועל פטרושקה בעמותת "יוזמות אברהם" כיושב ראש משותף.

הוא משמש כיו"ר ארגון "מולד" - מרכז חשיבה ומכון מחקר עצמאי המוקדש להתחדשות רעיונית בכל תחומי החיים הציבוריים בישראל.

הוא פעיל במאבק נגד הרפורמה המשפטית וחבר במספר מסגרות, בכללן גם בקבוצת לוחמי צוות האוויר "555 פטריוטים" הפועלת במחאה נגד בנימין נתניהו.

נושא נוסף הקרוב לליבו של פטרושקה הוא קידום תרבות הנתינה (פילנתרופיה) בישראל, הוא ממקימי עמותת עיגול לטובה (2009), ומשמש בה כיושב ראש מהקמתה.

נשוי, אב לשלוש בנות.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אחיינו של א.ב יהושוע, אורני פטרושקה: "הייתי רוצה לראות אותו נואם בקפלן" - ב' הנבחרים, באתר omny.fm
  2. ^ דודי גולדמן "מגע הזהב של פטרושקה" המוסף לשבת - ידיעות אחרונות עמ' 14 (02.06.2000) אמירה לם "ילד הבועה" שבעה ימים - ידיעות אחרונות (01.02.2004)