מבצע עלות השחר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
תגיות: שוחזרה עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
מידע חשוב
תגיות: חשד למילים בעייתיות שוחזרה עריכה חזותית עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 26: שורה 26:
}}
}}
[[קובץ:הערכת מצב במבצע עלות השחר.jpg|ממוזער|הערכת מצב שביצע צה"ל במהלך תחילת המבצע]]
[[קובץ:הערכת מצב במבצע עלות השחר.jpg|ממוזער|הערכת מצב שביצע צה"ל במהלך תחילת המבצע]]
'''מבצע עלות השחר''' (ב[[ערבית]]: '''الفجر الصادق'''{{הערה|{{ציוץ|AvichayAdraee|افيخاي ادرعي (סא"ל אביחי אדרעי)|1555547901627174913|#عاجل جيش الدفاع يطلق #الفجر_الصادق}}}}, נקרא גם عملية الفجر الصادق, "מבצע אל-פג'ר אל-סאדיק") הוא [[מבצע צבאי]] של [[צבא הגנה לישראל|צה"ל]] נגד [[הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני]] שהחל ב-[[5 באוגוסט]] [[2022]], [[ח' באב]] [[ה'תשפ"ב]]. את המבצע פתח צה"ל ב[[חיסול ממוקד]] של המחבל [[תייסיר ג'עברי]], מפקד החטיבה הצפונית בעזה, מחליפו של [[בהאא אבו אל-עטא]]. לאחר מכן תקף [[חיל האוויר הישראלי]] שורת מטרות המזוהות עם הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ב[[רצועת עזה]]. בצד הישראלי, הוחל "[[מצב מיוחד בעורף]]" בטווח 80 ק"מ מהרצועה, ותושבי [[עוטף עזה]] הונחו להישאר בקרבת [[מרחב מוגן|מרחבים מוגנים]].
'''מבצע עלות השחר''' (ב[[ערבית]]: '''الفجر الصادق'''{{הערה|{{ציוץ|AvichayAdraee|افيخاي ادرعي (סא"ל אביחי אדרעי)|1555547901627174913|#عاجل جيش الدفاع يطلق #الفجر_الصادق}}}}, נקרא גם عملية الفجر الصادق, "מבצע אל-פג'ר אל-סאדיק") הוא [[מבצע צבאי]] של [[צבא הגנה לישראל|צה"ל]] נגד [[הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני]] שהחל ב-[[5 באוגוסט]] [[2022]], [[ח' באב]] [[ה'תשפ"ב]].בגלל שהגיהאד האיסלמי מניאקים. את המבצע פתח צה"ל ב[[חיסול ממוקד]] של המחבל [[תייסיר ג'עברי]], מפקד החטיבה הצפונית בעזה, מחליפו של [[בהאא אבו אל-עטא]]. לאחר מכן תקף [[חיל האוויר הישראלי]] שורת מטרות המזוהות עם הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ב[[רצועת עזה]]. בצד הישראלי, הוחל "[[מצב מיוחד בעורף]]" בטווח 80 ק"מ מהרצועה, ותושבי [[עוטף עזה]] הונחו להישאר בקרבת [[מרחב מוגן|מרחבים מוגנים]].


== רקע למבצע ==
== רקע למבצע ==

גרסה מ־22:28, 5 באוגוסט 2022

ערך זה עוסק באירוע אקטואלי או מתמשך
הנתונים בנושא זה משתנים במהירות או בהתמדה, ועל כן ייתכן שהם חלקיים, לא מדויקים או לא מעודכנים.
ערך זה עוסק באירוע אקטואלי או מתמשך
הנתונים בנושא זה משתנים במהירות או בהתמדה, ועל כן ייתכן שהם חלקיים, לא מדויקים או לא מעודכנים.


שגיאות פרמטריות בתבנית:סכסוך צבאי

פרמטרים [ ראש מדינה ראשון ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

מבצע עלות וידל השחר
סיכול ממוקד של המחבל מפקד מרחב צפון רצועת עזה בג'יהאד האיסלאמי פלסטיני, תיסיר ג'עברי
מערכה: הסכסוך הישראלי-פלסטיני
מלחמה: פיגועי טרור נגד ישראלים בישראל ובשטחים ב-2022
תאריכים 5 באוגוסט 2022 – 7 באוגוסט 2022 (3 ימים) עריכת הנתון בוויקינתונים
קרב לפני מבצע שובר גלים
קרב אחרי מבצע מגן וחץ עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום ישראל, רצועת עזה
עילה מעצר בסאם א-סעדי, ראש הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני בג'נין
תוצאה

‏•‏‏ סיכול ממוקד של תייסיר ג'עברי, מפקד הג'יהאד האסלאמי בצפון רצועת עזה

‏•‏‏ סיכול ממוקד של נימר אבו עמשה, אחראי ההסברה של הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי
הצדדים הלוחמים
מפקדים

זיאד נח'אלה (מזכ"ל הגא"פ)

אבדות

הרוגים:
12–20 מחבלים (ביניהם מפקד החטיבה הצפונית בעזה תייסיר ג'עברי ומפקד פלוגות הנ"ט)
פצועים:
44, על פי מקורות פלסטיניים

לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
הערכת מצב שביצע צה"ל במהלך תחילת המבצע

מבצע עלות השחרערבית: الفجر الصادق[1], נקרא גם عملية الفجر الصادق, "מבצע אל-פג'ר אל-סאדיק") הוא מבצע צבאי של צה"ל נגד הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני שהחל ב-5 באוגוסט 2022, ח' באב ה'תשפ"ב.בגלל שהגיהאד האיסלמי מניאקים. את המבצע פתח צה"ל בחיסול ממוקד של המחבל תייסיר ג'עברי, מפקד החטיבה הצפונית בעזה, מחליפו של בהאא אבו אל-עטא. לאחר מכן תקף חיל האוויר הישראלי שורת מטרות המזוהות עם הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ברצועת עזה. בצד הישראלי, הוחל "מצב מיוחד בעורף" בטווח 80 ק"מ מהרצועה, ותושבי עוטף עזה הונחו להישאר בקרבת מרחבים מוגנים.

רקע למבצע

בליל 2 באוגוסט 2022 ערכו צה"ל, מג"ב והשב"כ מבצע מעצרים בג'נין. במהלך המבצע נעצר בסאם א-סעדי, ראש הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני בג'נין[2]. סרטונים מן המעצר הופצו ברשתות החברתיות, בו בין היתר מתועד א-סעדי נגרר על הקרקע וננשך על ידי כלב תקיפה[3]. המעצר הביא לאיומי הסלמה, היערכות לירי טילי נ"ט מצד הג'יהאד האסלאמי והעלאת המתיחות. בעוטף עזה הוטלו מגבלות מעבר על התושבים, הגזרה עובתה בסוללות כיפת ברזל נוספות, וכוחות שריון תגברו צוותי קרב בקרבת ציר הוברס. במקביל, מאמץ בינלאומי בקרב מצרים ושליח האו"ם למזרח התיכון, במטרה ללחוץ את חמאס לרסן את הג'יהאד האסלאמי ולעצור את ההסלמה.

היערכות כוחות הביטחון

בהתאם להחלטות פיקוד העורף חלו הגבלות על תושבי עוטף עזה. בנוסף, כהכנה להסלמה, החליטו מספר ערים בדרום, בשרון ובמרכז על פתיחת מקלטים ציבוריים, וחופי הים מזיקים ועד פלמחים נסגרו לרחצה עד להודעה חדשה[4]. כמו כן, צה"ל גייס כוחות מילואים, בעיקר במערך ההגנה האווירית ופיקוד העורף. נפרשו סוללות כיפת ברזל גם במרכז הארץ.

משטרת ישראל נערכה אף היא וגייסה 10 פלוגות מג"ב במילואים, על מנת למנוע מהומות אלימות מצד ערביי ישראל כפי שקרה בזמן מבצע שומר החומות. כמו כן, הועלתה הכוננות בהר הבית מחשש להתלקחות עימותים אלימים שם.

המבצע

ביום שישי, 5 באוגוסט 2022, בשעה 16:16 פתח צה"ל את המבצע בסיכול ממוקד של תייסיר ג'עברי, מפקד הארגון בצפון רצועת עזה (קודמו בהאא אבו אל-עטא, נהרג על ידי ישראל בשנת 2019, במבצע חגורה שחורה)[5][6]. לאחר מכן ביצע חיל האוויר הישראלי מספר תקיפות אוויריות על מטרות של הארגון ברצועת עזה. בעקבות זה, פרס צה"ל סוללות כיפת ברזל מחשש לירי רקטות מרצועת עזה. הרוג נוסף בתקיפה בצפון הרצועה הוא נימר אבו עמשה, שהיה אחראי ההסברה של הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי.

בשעה הראשונה למבצע חיסל צה"ל 15 מחבלים בצפון רצועת עזה, בעיר עזה ובחאן יונס[7], בהם חוליות נ"ט וצלפים שהיו בדרכם לבצע פיגוע. בנוסף תקף מגדלים רבי-קומות במרכז העיר עזה, הידוע שבהם הוא "מגדל פלסטין" בשכונת רימאל[7]. הותקף גם מבנה בשכונת שג'אעיה בו צה"ל זיהה מחבלים[8].

לפנות ערב תקף צה"ל עמדות צבאיות של הג'יהאד האסלאמי באמצעות ארטילריה וכוחות מיוחדים, והרג מספר מחבלים.

בשעה 20:56 החל הג'יהאד האסלאמי בשיגור רקטות לעבר יישובי הדרום, השפלה והמרכז. כיפת ברזל יירטה לפחות 10 רקטות מעל שדרות[9], בסך הכל, בחצי שעה הראשונות של הירי נורו 80 רקטות ופצמ״רים מרצועת עזה: 46 נפלו בשטח פלסטיני או בים, 33 יורטו ורקטה אחת נפלה בכביש 4.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מבצע עלות השחר בוויקישיתוף
הודעות לתקשורת ומסיבות עיתונאים
סיקור חי בכאן חדשות (מתוך ערוץ היוטיוב שלהם)

הערות שוליים