לדלג לתוכן

Boe-CFT

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Boe-CFT
משגר אטלס 5 ובקצהו העליון חללית הסטארליינר, משוגרים מכן השיגור LC-41 בנמל החלל קייפ קנוורל.
משגר אטלס 5 ובקצהו העליון חללית הסטארליינר, משוגרים מכן השיגור LC-41 בנמל החלל קייפ קנוורל.
נתוני משימה
מטרה מרכזית טיסת ניסוי
חללית סטארליינר "קליפסו" (Spacecraft 3)
כן שיגור LC-41, נמל החלל קייפ קנוורל
שיגור 5 ביוני 2024, 14:52:14 UTC
נחיתה 14 ביוני 2024 (מתוכנן)
משך המשימה ~8 ימים (מתוכנן)
נתוני חללית
משגר אטלס 5
נתוני מסלול
גובה מסלול מסלול לווייני נמוך
נטיית מסלול 51.66 מעלות
תחנת עגינה הרמוני
תאריך עגינה 6 ביוני 2024, 5:34 UTC
צוות
אנשי צוות 2
בארי וילמור
סוניטה ויליאמס
משימות קשורות
משימה קודמת
Boeing OFT 2
משימה הבאה
Boeing Starliner-1

Boe-CFT ‏(Boeing Crewed Flight Test) היא טיסת הניסוי המאוישת הראשונה של חללית הסטארליינר של בואינג כחלק מהתוכנית המאוישת המסחרית של נאס"א. הטיסה שוגרה ב-5 ביוני 2024 בשעה 14:52 על פי זמן אוניברסלי מתואם (UTC).[1]

הטיסה המאוישת הראשונה של הסטארליינר תוכננה במקור להמריא עוד בשנת 2017.[2] לאחר דחיות חוזרות ונשנות הוחלט על 21 ביולי 2023 כאל תאריך היעד, אך באוגוסט 2023 הודיעה בואינג כי טיסת הניסוי תידחה לכל הפחות עד מרץ 2024 עקב בעיות עם מערכת המצנחים.

המשימה כוללת שיגור של שני אסטרונאוטים של נאס"א אל תחנת החלל הבינלאומית למשימה בת כשבוע ימים, והחזרתם אל הארץ בנחיתה על אדמת ארצות הברית.

צוות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאור העיכובים בפיתוח והכשרת החללית, הוחלפו צוותי המשימה המתוכננים מספר פעמים. לבסוף, באוקטובר 2020 נבחר בארי וילמור כמפקד המשימה. ביוני 2022 נבחרה גם סוניטה ויליאמס.

תפקיד אסטרונאוט
מפקד החללית ארצות הבריתארצות הברית בארי וילמור, נאס"א
טיסת חלל שלישית
טייסת ארצות הבריתארצות הברית סוניטה ויליאמס, נאס"א
טיסת חלל שלישית

משימה[עריכת קוד מקור | עריכה]

חללית הסטארליינר "קליפסו" שוגרה למסלול על גבי משגר האטלס 5 ב-5 ביוני 2024 בשעה 14:52 על פי זמן אוניברסלי מתואם (UTC) מכן השיגור LC-41, שבנמל החלל קייפ קנוורל. היה זה השיגור ה-100 של משגר האטלס 5.

אף על פי שחללית הסטארליינר מיועדת לתמרן ולעגון בתחנת החלל הבינלאומית באופן אוטונומי ואוטומטי, ערכו צמד האסטרונאוטים בשעות שלאחר השיגור מספר תמרונים באופן ידני על מנת לבחון את תפקודם של מערכות החללית שמיועדות לשימוש עבור אסטרונאוטים בעת הצורך בלבד. בדרכה לתחנת החלל הבינלאומית, זיהה צוות הבקרה שעל הקרקע שתי דליפות של הליום במערכת ההנעה של החללית. צוות הבקרה השבית את שני מקורות הדליפה אשר גרמו להשבתה של 6 מתוך 28 המדחפים של מערכת ההנעה. עם זאת, הדליפות הוגדרו כמינוריות ולא השפיעו על המשך המשימה.

בהתקרבותה של הסטארליינר אל תחנת החלל הבינלאומית, אירעה תקלה נוספת כאשר חמישה מדחפים של מערכת ההנעה הושבתו. האסטרונאוטים בלמו באופן ידני את התקרבותה של החללית לתחנה עד אשר צוות הבקרה הצליח להחזיר ארבעה מהמדחפים לפעילות. לבסוף, ב-6 ביוני בשעה 5:34 על פי זמן אוניברסלי מתואם (UTC), עגנה החללית במודול הרמוני שבתחנת החלל הבינלאומית 27 שעות לאחר השיגור ובאיחור של שעה מהתכנון המקורי עקב התקלות. עם סיום משימתם, תינתק החללית מתחנת החלל ותעשה את דרכה חזרה לכדור הארץ, כאשר תנחת באדמת דרום-מערב ארצות הברית. החללית תבצע נחיתה רכה בעזרת מצנחים בדאייה אל הקרקע במהירות של כ-6 קמ"ש ומעט לפני הנחיתה ייפתחו שש כריות אוויר גדולות.

החללית שמשמשת עבור משימה זו היא סטארליינר "קליפסו" (או Spacecraft 3), אשר שימשה בעבר עבור טיסת הניסוי הלא מאוישת Boe-OFT. משימה זו היא הפעם הראשונה שמשגר מסוג אטלס 5 משגר חללית מאוישת. כמו כן, זאת הייתה הפעם הראשונה ששוגרה משימה מאוישת מנמל החלל קייפ קנוורל מאז משימת אפולו 7 באוקטובר 1968.

מטרת המשימה המוצהרת של נאס"א ובואינג היא הוכחת יכולת של הסטארליינר להטיס בבטחה משימות מבצעיות מאוישות אל ומתחנת החלל הבינלאומית.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Boe-CFT בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]