פורטל:סוציולוגיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

סוציולוגיה היא תחום המחקר העוסק בחברה ובהתנהגות החברתית של האדם.

מאז שחר האנושות, האדם תהה על מאפייניה של החברה. כבר ביוון העתיקה, הפילוסוף סוקרטס תהה על אופיה של החברה האנושית וניסח מספר אבחנות לגביה.

שורשיה של הסוציולוגיה נטועים בעידן הנאורות. פילוסופים רבים – ביניהם תומאס הובס, ג'ון לוק וז'אן-ז'אק רוסו – החלו לעסוק במבנה החברה, בסיבות צמיחתה ובאפשרות קיומה של חברה אחרת.

הגזענות (ספר) הוא ספר מאת האינטלקטואל היהודי-צרפתי-תוניסאי אלבר ממי, הדן בתופעת הגזענות, מפרש את מהות קיומה ובוחן סוגיות הקשורות אליה.

ממי דן בסיפרו בגזענות, המבוססת על העדפת מאפיינים פיזיים מסוגים אחדים על פני אחרים, ואינו מוצא בכך היגיון. הוא מציין כי המין האנושי אמנם האדיר לעיתים קרובות את היופי והאתלטיות, אולם העדפה זו לא התבטאה בכישורים יצירתיים או מנהיגותיים כלשהם. מספר הספורטאים והדוגמנים בהנהגות הפוליטיות אינו משמעותי, ולמין האנושי קמו מנהיגים דגולים כדוגמת חניבעל שהיה שתום עין, או נפוליון שהיה נמוך קומה וללא ייחוס משפחתי, וכן אחרים, שעל יכולתם המנהיגותית אין עוררין. מעבר ליכולות המנהיגות, הרי שגם בתחומי האמנות היוצרת או המדע, אין למעשה קשר בין עליונות ביולוגית כלשהי, המתבטאת בחוסן, אתלטיות או מראה מרשים, לבין כישורים והצלחה.

לפי ממי, הגזענות אינה כרוכה בהיגיון ורציונליות. מקורה במערכת דיעות קדומות, המספקת מענה לאלה התומכים בה. ומכיוון שכך, הבנת הגזענות וההתמודדות עמה אינה יכולה לבוא מכיוון הטיעונים הלוגיים. ובמילותיו של ממי לקראת סוף הספר: "...מעבר לטירוף של הגזען, טענותיו חסרות ההיגיון והסתירות שמתגלות אצלו, יש לגזענות תפקיד. ככלל, היא מסמנת קווי מתאר ומכשירה שליטה..."

פנאופטיקון (פנ – הכל, אופטיקון – לצפות, להתבונן) הנו מתקן אדריכלי שהגה הפילוסוף המדיני והמשפטן ג'רמי בנת'ם בשנת 1787, כחלק מהצעותיו הרבות לרפורמות חברתיות ומשפטיות. עבור הפילוסוף הצרפתי מישל פוקו שדן בנושא זה בספרו לפקח ולהעניש, הפנאופטיקון מספק מטאפורה מרכזית לכוח הממשמע המודרני המבוסס על בידוד, אינדיבידואליזציה, ופיקוח.

ילד עובד. וייטנאם, 2006

העסקת ילדים היא מונח חברתי המתאר מתן עבודה לילדים. כאשר הוא נעשה ללא התחשבות בנורמות מסוימות, למונח זה יכולה להיות משמעות לוואי של ניצול שיטתי של ילדים בתחום העבודה, עם פיצוי מועט, וללא התחשבות בהתפתחות האישית ובהיבטי בטיחות, בריאות ואיכות חיים.
מדינות עניות לעיתים מתירות שימוש בילדים קטנים לצורך תעסוקה, שכן משפחות שלמות תלויות בהעסקת ילדי המשפחה, ובמקרים מסוימים הוא מקור ההכנסה היחיד של משק הבית. לעומת זאת, במדינות המערב נחשב כיום השימוש בילדים כעובדים להפרה של זכויות האדם ועל כן ועל כן הותקנו במדינות אלו תקנות מיוחדות המגבילות ואף אוסרות לעיתים על העסקת ילדים.

להלן קטגוריות המשנה שתחת קטגוריית הסוציולוגיה בוויקיפדיה:


תת תחומים סוציולוגיה של המדע - סוציולוגיה של הידע - סוציולוגיה של הדת - פסיכולוגיה חברתית - ניתוח רשתות חברתיות - משאבי אנוש בארגון - זכויות האדם
תחומים קרובים אנתרופולוגיה - קרימינולוגיה - פסיכולוגיה - מדע המדינה - כלכלה - עבודה סוציאלית
מושגים חברה - תנועה חברתית - ארגון - חיברות - עבודה - עוד...
גישות מרקסיזם - פונקציונליזם - אינטראקציוניזם סימבולי - נאו-מרקסיזם - פוסטמודרניזם
סוציולוגים קרל מרקס - אמיל דורקהיים - מקס ובר - הרברט מרקוזה - פייר בורדייה - מישל פוקו - עוד...

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא סוציולוגיה: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)