לדלג לתוכן

פריזיה המזרחית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מזרח פריזיה)
פריזיה המזרחית
מידע כללי
סוג חבל ארץ עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מיקום סקסוניה התחתונה עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 53°28′N 7°29′E / 53.47°N 7.49°E / 53.47; 7.49
עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מפת פריזיה המזרחית

פריזיה המזרחית או מזרח פריזיהגרמנית: Ostfriesland) הוא אזור החוף של צפון-מערב מדינת סקסוניה התחתית בגרמניה.

חבל זה מהווה את החלק המרכזי של פריזיה, והוא ממוקם בין פריזיה הצפונית (אנ') שבמדינת שלזוויג-הולשטיין ובין פריזיה המערבית שבהולנד. נכללת בו גם שרשרת איים, איי פריזיה המזרחית, הסמוכים לחוף.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החל במחצית השנייה של המאה ה-16 פרחה הרוזנות של פריזיה מבחינה כלכלית, בשל הגירה המונית של סוחרים קלוויניסטים שנמלטו צפונה מארצות השפלה מאימת מלחמות הדת שהתחוללו בארצות אלו. במהלך המאה ה-17 הפכה הישות המדינית של פריזיה המזרחית מרוזנות לנסיכות, תחת נסיכי בית צירקסנה (אנ'). עם מות הנסיך האחרון לבית צירקסנה, קרל אדצארד (אנ'), ב-1744 השתלט פרידריך הגדול על הנסיכות וצירף אותה לפרוסיה. ב-1806 סופחה פריזיה המזרחית לממלכת הולנד, ממלכה קצרת-ימים שהקים נפוליאון בונפרטה, וב-1810 סופחה יחד עם כל ממלכת הולנד לצרפת. בתקופה הקצרה שבה נשלטה בעקיפין או במישרין בידי צרפת הנפוליאונית התחוללה בחברה המזרח-פריזית תמורות מהירות. השליטה המקומית נמסרה לידיהם של ראשי ערים, במקום מועצות זקנים, והתושבים אימצו לראשונה שמות משפחה. הפרוסים השתלטו מחדש על הנסיכות ב-1813. כעבור שנתיים, כחלק מהחלטות קונגרס וינה, מסרה אותה פרוסיה לממלכת הנובר, שהתאחדה בעצמה עם פרוסיה ב-1866.

יהודי פריזיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

היהודים הראשונים התיישבו בפריזיה המזרחית במאה ה-16, ולקראת מחצית המאה התגבשו בה לראשונה גם קהילות יהודיות, בעיקר באמדן שהקהילה היהודית בה מנתה רשמית 186 איש בסוף המאה ה-17, אך גם בעיר הנמל נורדן (אנ'), בלר ובבירת הרוזנות, אאוריך (גר').

בתחילת המאה ה-18 היו בפריזיה המזרחית כ-160 משפחות יהודיות, ובתחילת המאה ה-19 נמנו בה כבר 1,384 יהודים[1]. היישובים בפריזיה המזרחית שבהם התקיימה קהילה יהודית, היו: אאוריך, אזנס (אנ'), אמדן, בונדה (אנ'), דורנום (אנ'), ויטמונד (אנ'), ונר (אנ'), ימגום (אנ'), לר, נוישטטגדנס (גר') ונורדן[2].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פריזיה המזרחית בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ לפי המקורות בפנקס הקהילות, גרמניה: כרך רביעי, חלק א, מבוא, עמ' 17.
  2. ^ פנקס הקהילות, גרמניה: כרך רביעי, חלק א, מבוא, עמ' 17, הערה 52.
ערך זה הוא קצרמר בנושא גרמניה ובנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.